Spremljajte nas preko socialnih medijev

Voščilo ob občinskem prazniku


6 Jul 2019 | Aktualno

Spoštovani gostje, dragi prijatelji,

lepo pozdravljeni na današnji slavnostni seji občinskega sveta Občine Medvode ob praznovanju občinskega praznika v spomin našega zavetnika Jakoba Aljaža.

Letošnje praznovanje se prvič odvija na novozgrajenem prostoru v centru našega malega mesta, ki ga bomo ob koncu prireditve tudi slavnostno odprli. Poleg prireditvenega prostora obsega še mestni park z igrali in fontano, zeliščni vrt in urbani sadovnjak ter tržnico. Prostor je torej namenjen povezovanju med nami vsemi, izmenjevanju tistega, kar je v naši družbi najboljše.

In ko sem razmišljal o tem projektu, o tržnici, sem se pomnil na našega največjega pesnika, ki je v Gazelah zapisal:

Al bo kal pognalo seme, kdor ga seje, sam ne ve;
kdor sadi drevo, al bóde zréd'lo veje, sam ne ve.

In res je tako.
Ne kmetovalec, ne starš, ne pesnik, ne podjetnik – nihče ne ve.
A vendar je vsem enako to, da si delijo iste lastnosti. Vero v uspeh, upanje, optimističen pogled naprej in ne nazaj, sodelovanje in povezovanje.
Vrednote, ki jih današnji svet vse preredko resnično ceni. Vrednote, ki se včasih zdijo preživete, a ko se resnično ozremo vase vemo, da so tudi edine, ki na koncu štejejo.
Praznovanje je vedno tudi priložnost za zahvale. Tudi mi se bomo danes zahvalili tistim, ki ste po mnenju komisije za priznanja najbolj zaznamovali prostor naše skupnosti.
Vsakdo piše svojo zgodbo, skupaj pišemo knjigo življenja naše skupnosti.

Zgodbo o vztrajnosti – pišete vsi, ki delate za boljšo lokalno skupnost. Občinski svet, nadzorni odbor, dragi sodelavci v občinski upravi, sodelavci v javnih zavodih in javni podjetjih. Vsi vi pišete zgodbo o vztrajnosti. Mečete seme in verjamete, da bo obrodilo. Pričenjate z novimi projekti, ko vlada vsesplošno vzdušje negativizma, vzgajate naše najmlajše v času, ki postavlja v ospredje le posameznika, skrbite, da življenje teče čim bolj nemoteno, ko nam vsak dan zagotavljate osnovne dobrine, ki jih tako nujno potrebujemo pa so nam, ker postajamo vse bolj zaverovani samo vase tako samoumevne. Hvala vam za vašo vztrajnost. Hvala vam, ker verjamete, da je delo ki ga opravljamo plemenito in namenjeno vsem nam. Sadove nekaterih projektov lahko vidite tudi na zaslonu, plodovi drugih, ki delujete denimo v vzgoji bodo vidni še čez leta.

Zgodbo o povezovanju – pišemo skupaj s sosednjimi občinami. Hvala vam dragi kolegi župani, da imam ta privilegij, da lahko delam z vami. Govorijo, da so občine vsaka zase, da vsakdo stremi le k lastni koristi. Pa vendar vemo, da bi ne moglo biti bolj drugače. Če se samo ozremo naokrog – povsod imamo prijatelje. Skupaj z mestno občino Ljubljana in sosednjo občino Vodice smo prav zdaj sredi največjega okoljskega projekta v naši državi, s katerim bomo izjemno povečali kakovost bivanja v najgosteje poseljenih delih naše občine in poskrbeli, da bo naš odtis na okolju puščal čim manj madežev. Gre za projekt, ki daleč presega golo preračunavanje koristi tako v smislu politike kot tudi v smislu evropskih sredstev. Hvala kolegoma za vse kar sta postorila, da smo lahko tudi mi del tega projekta. Občina Medvode, predvsem pa mi občani imamo srečo, da smo del javnega holdinga Ljubljana, kjer poleg mestne občine odlično, praktično soglasno delujemo tudi z ostalimi občinami, med drugimi tudi Škofljico in Dolom. Na severu, kjer mejimo z občino Šenčur smo dosegli pravi preporod v sodelovanju. Skupnosti, ki sta bili še pred tremi leti v sodnem sporu danes skupaj snujeta projekte komunalne opreme našega severnega dela občine. Hvala za vso pomoč.

Zgodbe o povezovanju, solidarnosti – pišete vsi vi dragi nagrajenci in vsi prostovoljci, ki delujete v preko dvesto različnih društvih in tako pokrivate domala vse spektre našega družbenega življenja.
Hvala vam za vse kar postorite. Ponosni smo na vse vas, danes posebej na vas dragi nagrajenci. V še dodatno veselje pa mi je, da lahko s tega mesta čestitam tudi naši občanki, ki je pred dnevi iz rok predsednika Republike Slovenije prejela najvišje državno priznanje za življenjsko delo na področju prostovoljstva. Ivanka globok poklon vam za vse vaše delo.
Vsi vi, ki kljub zahtevam današnjega časa posvečate velik del svojega življenja udejstvovanju na področjih naše skupnosti ste tisti, zaradi katerih je pri nas tako lepo živeti. Vi ste tista sol, ki prekvasi celotno skupnost. Vi ji dajete barvo in toplino. Brez vas bi vsak projekt, ki ga snujemo drugi klavrno odšel v pozabo.

Spoštovani,

nekje sem prebral misel, ki je še kako resnična. Pravi, da bomo nekoč mi vsi le še spomin. A vsak dan, ko nam je dano živeti imamo možnost, da bo spomin na nas ostal lep. Tako ob občinskem prazniku vsem občanom in dragim gostom želim predvsem tega, da bi zgodbe vztrajnosti, povezovanja, sodelovanja in optimizma znali skupaj pisati še naprej. Ne glede na to kje in na katerem področju delujemo. Vsakdo lahko naredi svet za malenkost lepši.

Al bo kal pognalo seme, kdor ga seje, sam ne ve;
kdor sadi drevo, al bóde zréd'lo veje, sam ne ve.

A seje seme in sadi drevo.
Ker verjame, da bo prišel čas žetve, ker verjame da bo prišla jesen, ki bo bogato obrodila.
Sejmo dobre ideje, sadimo projekte tudi mi, kajti čas žetve gotovo pride in tudi jesen ne zakasni, čeravno se nam včasih zdi.
Sadovi takšnih semen in plodovi takšnih dreves nikoli niso namenjeni uživanju le enega pač pa obogatijo nas vse. Prav tako kot je dejal naš občinski zavetnik – Saj ne gre zame – za vse nas Slovence gre!
Hvala.


/ Nagovor, slavnostna seja 2019 /

 

Fotografija: Peter Košenina