Spremljajte nas preko socialnih medijev

Nagovor ob občinskem prazniku


5 Jul 2017 | Aktualno

Spoštovani gostje,

lepo pozdravljeni na današnji slavnostni seji občinskega sveta ob praznovanju občinskega praznika v spomin Jakoba Aljaža. Praznovati pomeni veseliti se. Razlogov za veselje pa ima človek v življenju vsak dan prav toliko, kolikor jih želi videti. Prvi na katerega tako pogosto pozabljamo je že ta, da nam je dano, da živimo v teh lepih časih. Namenoma pravim tako, saj vse prepogosto vidimo stvari in dogodke le v slabi luči. Pa temu ni tako. Brez številni so razlogi, zaradi katerih smo lahko veseli in ponosni, da živimo na tem lepem planetu, na celini, ki je še vedno sinonim za kvalitetno življenje, v samostojni državi, ki je v letih svojega obstoja spisala veliko število lepih zgodb.

V vsakdanjem spremljanju novic sicer tega občutka nimamo, a še vedno vztrajam, da je to le zato, ker jih ne znamo videti. Ves svet je poln dobrih novic. In najbrž niste vedeli, da je v lanskem letu denimo, mednarodna organizacija iz seznama najbolj ogroženih živalskih vrst umaknila veliko pando in da je Kitajska sprejela odločitev in tudi kot simbolno dejanje zapira preko 1000 rudnikov premoga; da se je na drugem koncu sveta v Kolumbiji končala krvava 52 let trajajoča državljanska vojna, ki je zahtevala preko 220.000 življenj ter da je Kanadi uspelo po dvajsetih letih pravnih bitk zaščititi največji deževni gozd na njihovi celini. Najbrž niste vedeli, da je afriški državici Malawi uspelo znižati okuženost z virusom HIV za 67% in da je bilo tako rešenih preko 260.000 življenj; da je še dodatnih 20 držav razglasilo zaščitene morske parke in s tem ohranilo bogato življenje v morjih; da je znanstvenikom po zaslugi izziva polivanja z ledeno vodo pred leti uspelo narediti velik preboj pri ugotavljanju vzroka za nastanek bolezni ALS; najbrž niti niste vedeli, da so znanstveniki uspešno testirali cepivo, ki ima 100% učinkovitost zoper smrtonosen virus Ebole ter da nam je vsem uspelo, da se je število lačnih v zadnjih letih zmanjšalo na najnižjo raven v zadnjega četrt stoletja; Indija pa je postavila svojevrstni rekord, ko jim je uspelo po zaslugi 800.000 prostovoljcev v enem dnevu zasaditi 50 milijonov dreves.

Svet torej ni tako črn kot se včasih slika, kajne? In dobrih novic je dovolj, če jih le hočemo videti. Vsaka lokalna skupnost ima vsako leto mnogo razlogov za dobro voljo. Dovolite mi, da naštejem samo tiste, ki so samo v lanskem letu v naši skupnosti izboljšali kvaliteto bivanja. In teh je bilo kar nekaj. Asfaltirali smo cesto na Golem Brdu, skozi Moše, ob Zbiljskem jezeru, v Vikrčah, pločnik v Bonovec, cesto v Vašah, cesto v Hrašah, kjer smo na odseku menjali tudi vodovod. Po sistemu reciklaže smo sanirali del ceste skozi dolino Ločnice, v celoti kilometer in pol dolgega odseka asfaltirali cesto na Belo, za slabega četrt milijona evrov izgradili cestno povezavo do sosednje občine Šenčur na trasi Valburga - Trboje, asfaltirali cesto na Zbiljsko dobravo, rekonstruirali stopnišči v centru Medvod, poskrbeli za varnejšo pot v šolo na Bizantovi cesti v Preski, na Ladji sanirali odsek preko železnice in ob Barletovi cesti zgradili parkirišče. Na Donovi cesti smo zgradili novo kanalizacijo in v Žlebeh izvedli največjo investicijo v vodooskrbo v lanskem letu v višini skoraj 200.000 EUR. Najmlajši Medvoščani imajo od lani še bolj kakovostno prehrano zahvaljujoč izgradnji nove centralne kuhinje v vrednosti skoraj pol milijona EUR. V Smledniku je bil s pomočjo državni sredstev zgrajen športni park, v Preski pa smo skupaj uspeli zgraditi privlačno otroško igrišče med večstanovanjskimi stavbami. Tukaj v centru smo odprli prvo polnilnico za električna vozila in z zasaditvami in ureditvami avtobusnih postajališč poskrbeli, da Medvode dobivajo bolj mestno in privlačno podobo. Najzahtevnejši skupni projekt, ki smo ga skupaj v partnerstvu še z ostalimi občinami v Ljubljanskem holdingu uspešno zaključili pa je bil nedvomno objekt RCERO – Regijskega centra za zbiranje odpadkov na Ljubljanskem barju, kamor je Občina Medvode investirala preko milijon petsto tisoč EUR.

Spoštovani,
naštel sem le projekte, ki smo jih izpeljali v lanskem letu. Pri tem nisem naštel nobene od zasebnih investicij naših obrtnikov, gospodarstvenikov in drugih, ki skrbijo, da razvoj stopa hitrih korakov, niti investicij države oziroma ministrstev, kot so denimo nov most v Mednu, rekonstrukcija glavnega krožišča in obnova policijske postaje. Naštel nisem niti enega izmed - lahko rečem stotin dogodkov, ki jih organizirajo naša društva, prostovoljci in zavodi in, ki pomembno prispevajo k temu, da je skupnost živahna in se ljudje povezujejo.

In zakaj vam in nam je uspelo spisati toliko drobnih pozitivnih zgodb. Za nas sem prepričan, da zato, ker znamo v pomembnih odločitvah stopiti skupaj in iskati največjo možno mero enotnosti. Zatorej najprej zahvala sodelavcem v občinskem svetu, posebej vsem tistim, ki funkcijo člana občinskega sveta razumete kot dodatno dolžnost, da se aktivno vključujete v reševanje takšnih in drugačnih vsakodnevnih težav. Hvala članom nadzornega odbora Občine, ki strokovno in zahtevno pregledujete poslovanje Občine in nas opozarjate na morebitne pomanjkljivosti. Posebna zahvala gre s tega mesta vsem mojim sodelavcem v občinski upravi. Delo v občinski upravi gotovo že dolgo ni sinonim za tipično birokratsko delo. Izzivi časa zahtevajo, da je današnji uslužbenec strokovnjak na mnogih področjih začenši z osnovami psihologije, včasih celo psihoterapije do specialnih znanj, ki jih mora imeti, ko deluje na svojem področju. Na stotine - in prav nič ne pretiravam – predpisov ureja delovanje lokalne samouprave in včasih je pravo mojstrstvo najti rešitve med zahtevami zakonodaje in pričakovanji občanov. Hvala vam za vaš angažma. Rad bi se zahvalil tudi vsem sodelavcem v javnih zavodih in krajevnih ter vaških skupnostih. Vsem direktorjem in predsednikom, ki z veliko mero skrbnosti vodite svoje organizacije pa tudi vsem tistim, katerih delo včasih jemljemo kar preveč samoumevno in ga v soju žarometov odprtij in otvoritev spregledamo.

Posebno mesto na današnji slavnostni seji pa gre gotovo vam, spoštovani in cenjeni nagrajenci. Da so sredine iz katerih prihajate ocenile, da vaše delo za skupno dobo izstopa je gotovo že pohvala sama na sebi. Posebej pa bi se vam radi zahvalili kot širša skupnost. Ne le zato, kar ste naredili in verjamem, da še boste. Tudi za to, ker s svojim udejstvovanjem kažete svetel vzgled vsem ostalim, ki naj vam sledimo. Iskrena hvala!

Spoštovani prisotni,
naj zaključim ta nagovor s sklenitvijo misli, ki sem jo začel na začetku, da je torej svetlost vsakega dneva odvisna od očal skozi katera ga gledamo. Naj bo pogled vseh nas čim večkrat svetel in čist in kadar se srečamo z malodušjem si le prikličimo v spomin besede našega Jakoba Aljaža: »Saj ne gre zame, za vse nas Slovence gre! Hvala!