Spremljajte nas preko socialnih medijev

Nagovor ob občinskem prazniku


5 Jul 2016 | Aktualno

Spoštovani,

Občina Medvode si je ob ustanovitvi za svoj praznik izbrala rojstni datum velikega Slovenca Jakoba Aljaža, ki se je pred 171 leti rodil v vasici Zavrh pod Šmarno Goro. Pred 171 leti je bil svet, kot so ga videli prebivalci naših krajev precej drugačen, kot pa ga poznamo danes. Predvsem se zdi da je bil manjši, lažje obvladljiv in lažje razumljiv. V današnjem toku dogodkov, ki si sledijo z izjemno silo, pa se zdi, da se običajen človek v njem prej ali slej počuti izgubljenega, nerazumljenega in odrinjenega.

In na to reagira kot je pričakovati. Vse prevečkrat z izgubo sočutja do drugega, pogosto do tistih, ki so še v slabšem položaju kot on sam. Pa naj bodo to sosednje v bloku, ostarela starka, ki ne more shajati s uborno pokojnino, prekarni delavec, priseljenec ali pa begunec. Pri tem pa pozabljamo, da se veličina človeka in človeštva meri predvsem v njegovih delih do najbolj ubogih. Neki človek je pred dva tisoč leti rekel, kar ste kateremu izmed mojih najmanjših storili ste meni storili. Prav zato je tako pomembno, da vsakdo izmed nas zna ohranjati širino duha, ki mu pomaga razsojati kaj je prav in kaj ne, ter do kolikšne mere lahko pomaga tistim, ki so pomoči potrebni.

A na žalost se v naši deželi velika večina fokusa javnosti odvija okrog velikih ljudi z velikimi zgodbami vprašljivega porekla, ki nas utrujajo do te mere, da večerno poslušanje poročil že dolgo ni več čas za širjenje duha, pač pa mukotrpno spremljanje negativizmov vseh vrst. Zato bi nam v današnjih dneh še kako prišel prav kak Jakob Aljaž. Mož, ki bi že s pojavo zbujal spoštovanje, ko pa bi s krepko, jasno a iskreno besedo povedal kar komu gre, bi najbrž lažje zadihali vsi saj bi lažno korektnost in fasado strpnosti razbila beseda moža, ki za svoje ideale tvega vse, tudi svoje ime in svobodo.

Jakob Aljaž nam je lahko zgled tudi v drugačnem pogledu. Vse prevečkrat svojo neaktivnost opravičujemo z besedami, da en človek ne more spreminjati sveta in da so pomembne stvari že odločene na nivojih, kjer nimamo vpliva. Jakob Aljaž tega izgovora ni poznal. V tisto v kar je verjel je položil vse svoje moči in kot pravi pregovor, če se za neko stvar resnično odločiš bo vse vesolje delalo zate. Tudi on bi lahko bil le duhovnik, le ljubitelj planin, ki bi ob lepih gorskih izletih sanjal, kako lepo bi bilo, če bi bilo. Pa ni. Jakob Aljaž je verjel in s svojo vero premikal tedanje meje mogočega. In uspelo mu je.

Spoštovani,
praznik občine je tudi praznik vseh tistih, ki znate v današnjem času razmišljati nekoliko drugače od tokov običajnega. Je praznik vseh občinskih nagrajencev in drugih, ki s svojim delom lepšate našo skupnost, bodisi skozi odnose ali projekte in ideje, ki jih razvijate.
Če pogledam delo občinskega sveta, občinske uprave in župana v letu od zadnjega praznika moram izreči kar nekaj pozitivnih misli. Vesel sem, da večina članov občinskega sveta svojo nalogo jemlje odgovorno, predvsem pa se zavedajo, da le skupaj zmoremo barko skupnosti usmerjati naprej.

Hvala tudi vsem sodelavcem v občinski upravi. Vem, da vam mnogokdaj ni lahko. Veliko vas je, ki v hišo za menoj ne hodite zgolj v službo pač pa vas služba spremlja vedno in povsod. Ne bom rekel, da je to vedno tudi dobro, a vseeno mi zdi lepo, ko vidim, da se tudi vi čutite odgovorne za prihodnost naših krajev.

Izpostavil bi rad tudi odlično sodelovanje s sosednjimi občinami. Prave prijatelje spoznaš takrat, kadar jih najbolj potrebuješ. Hvala vsem kolegom županom. Izmenjave informacij, primerov dobrih praks, skupno planiranje daljno-ročnega razvoja tega dela Slovenije, prostorsko umeščanje objektov, ki presegajo občinske meje ali pa pomoč pri prepričevanju države, da si glavno mesto leta 2016 zasluži dostojno prometno povezavo. Vse to in še mnogo več nam uspeva urejati skupaj.

In prav ta pozitivna naravnanost je po mojem iskrenem prepričanju pravi ključ do uspeha. Vseh in vsakogar, tako občine, kot uprave in ne navsezadnje tudi regije in države kot celote. Povezanost bo tista vrednota, ki bo vse bolj ločevala uspešne od neuspešnih. Kdor bo zmogel podati roko in v poštenem odnosu izvajati zastavljeno bo uspel, preračunljivci bodo, trdno verjamem, prej ali slej občutili drug konec iste palice.

Spoštovani prisotni,
hvala vam, vsem in vsakomur, ki z lepo besedo in roko v pomoč pomaga, da so naši kraji za življenje vseh nas še lepši.

In čim večkrat se spomnimo Aljaževih besed: »Saj ne gre zame, za vse nas Slovence gre!

Hvala!

/nagovor ob občinskem prazniku, slavnostna seja občinskega sveta Občine Medvode, Medvode, 5.7.2016/