Spremljajte nas preko socialnih medijev

Nagovor ob občinskem prazniku


3 Jul 2015 | Aktualno

"Drage občanke, dragi občani,

Občina Medvode si je ob ustanovitvi za svoj praznik izbrala rojstni datum velikega Slovenca Jakoba Aljaža, ki se je pred 170 leti rodil v vasici Zavrh pod Šmarno Goro. Dela, ki jih je na svoji poti dovršil kot duhovnik, a hkrati tudi kot velik ljubitelj slovenskih gora, petja in nasploh kulturnega udejstvovanja nas spremljajo in opominjajo še danes.Opominjajo na čas, ko Slovencem ni bilo lahko, saj so bili na svojem tisočletnem prostoru še vedno obravnavani neenakopravno. Le pokončnim osebnostim, kakršna je nesporno tudi Jakob Aljaž, se imamo zahvaliti, da je narodni naboj ohranjal zavest in dajal poguma kasnejšim prelomnim odločitvam.

Letos mineva tudi 120 let od Aljaževega velikega projekta postavitve stolpa na vrhu Triglava, prihodnje leto pa bo isti jubilej doživela njegova uglasbitev sedaj že ponarodele pesmi Oj Triglav moj dom! Gotovo bi kdo le zamahnil z roko in odvrnil, da gre le za eno od pesmi tistega časa. A pronicljiv opazovalec zgodovine ve, da so njegova dejanja in pesmi odmevale širom dolin in gora ter ponašale sporočilo upanja, poguma, neustrašnosti, domoljubja, a po drugi strani tudi dialoga, spoštovanja in strpnosti.
Jakob Aljaž ni nikoli pripadal nobeni izmed struj, ki so v tistem času začele narod močneje deliti. Bil je preprosto Človek. Poln energije in zanosa in s svojim navdušenjem in karizmo je prevzel tudi druge.

Ohranjen je njegov zapis, skoraj anekdotičen o tem, kako je sporočil mojstruBelcu svojo namero o tem, da na vrhu Triglava postavi stolp. »Na vrhu Triglava sem kupil zemljo na katero želim postavit železni stolp v obliki valja s stožčasto streho in s pravokotnimi linicami za okenca, ki naj gledajo na vse strani neba. Tebe bi pa prosil, da mi to narediš in tudi postaviš.« Anton Belec mu je na to odpisal: »Pa res drži, da je od norca do genija samo korak. No, ne zameri, vendar je tako: to, da misliš na vrhu Triglava postaviti stolp, je čista norost, načrt pa je tako genialen, da stolp lahko začnem takoj delati.« »Saj ne gre zame, za vse nas Slovence gre. Triglav moramo vrniti Slovencem! Mu v pismu odvrne Aljaž. »Vzamem besedo nazaj. Nisi norec, samo velik zanesenjak si. In velik Slovenec. Zdaj sem šele sprevidel, da le taki ljudje premikajo svet. Da bom tudi jaz nekaj prispeval k slovenski stvari, ti obljubim: stolp bom dokončal v najkrajšem možnem času in to – zastonj! Da bo Triglav res slovenski!

Spoštovani občani, zgornji odlomek ima za današnji čas tako veliko sporočilno vrednost, da bi ga morali in mogli prebirati stavek za stavkom in o njem razmišljati. Opis slovesnosti ob izgradnji Aljaževega stolpa govori, da je Jakob Aljaž od ponosa in ganjenosti ob otvoritvi klečal, glasno pel in s solzami v očeh objel stolp. Si lahko predstavljamo to domoljubje? Kako bi ga ocenili danes? Kot posebneža, čudaka? Nekoga, ki pač živi v nekem svojem svetu, nekoga ki ne razume teka da-našnjega časa?
Res včasih se zdi, da smo vsi skupaj pozabili kaj resnično šteje. Ne zavedamo se, da smo ene prvih generacij, ki živimo sanje brezštevilnih rodov naših prednikov. Sami si krojimo svoj svet. A včasih se zdi, da se v tem položaju niti ne znajdemo preveč dobro. Naši hrbti in misli so vse prevečkrat upognjeni. A zato ni prav nobenega razloga. Gotovo delamo napake. In to niti ni velika težava, če se le iz vsake izmed njih česa naučimo.

In kot si želim, da bi se vsakdo izmed nas čutil pripadnega temu rodu, ki živi v tej prečudoviti deželi že tisoč in več sto let si želim tudi, da bi občani naše skupnosti s ponosom povedali da prihajajo iz Medvod. Iz krajev, ki nas v vsakem letnem času osupnejo s svojo naravno lepoto, iz krajev, kjer si zgodovinski dogodki in bogata dediščina že stoletja podajata roko časa. In predvsem, da bi s ponosom delovali v tej naši skupnosti.Letošnji prejemniki občinskih priznanj so le majhen del vseh tistih, ki s svojim neprestanim delom oživljate in barvate našo skupnost. Hvala vsem in vsakomur, ki z lepo besedo in roko v pomoč pomaga, da bodo naši kraji za življenje vseh nas še lepši.In ne pozabimo Aljaževih besed: »Saj ne gre zame, za vse nas Slovence gre. Triglav moramo vrniti Slovencem!

Iskrene čestitke vsem ob našem prazniku!"

/ Nagovor župana, slavnostna seja ob občinskem prazniku, Mestni trg pred knjižnico Medvode, 3. 7. 2015 /