Spremljajte nas preko socialnih medijev

INFORMACIJE O GLASOVANJU


26 Sep 2014 | Aktualno

Vsi, ki se lokalnih volitev 5. oktobra ne boste mogli udeležiti, vabljeni da svoj glas oddate na predčasnem glasovanju v sredo, 1. oktobra ali četrtek, 2. oktobra. Bolniki lahko glasujete na domu, za to obliko glasovanja pa se morate prijaviti do 1. oktobra. Za Nejca Smoleta glasujete tako, da na glasovnici obkrožite zaporedno številko 3.

 

Predčasno glasovanje

 

Predčasno glasovanje za vse volivce, ki bodo v nedeljo, 5. oktobra, odsotni iz kraja stalnega prebivališča (kjer so sicer vpisani v volilni imenik), bo možno v sejni sobi v pritličju občinske stavbe Občine Medvode, na Cesti komandanta Staneta 12, in sicer v sredo, 1. oktobra, in četrtek, 2. oktobra, in sicer od 7:00 do 19:00.

Volivce, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, prosimo, da imajo s seboj osebni dokument, ki izkazuje njihovo identiteto ter obvestilo o volišču, na katerem imajo sicer pravico glasovati v nedeljo, 5. oktobra 2014.

 

Glasovanje na domu

 

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu, če to sporočijo občinski volilni komisiji najkasneje tri dni pred dnevom glasovanja (81. člen Zakona o lokalnih volitvah).

Volivec, ki uveljavlja pravico glasovanja na domu, mora najkasneje tri dni pred dnem glasovanja, torej do srede, 1. oktobra, poslati občinski volilni komisiji zahtevek za ta način glasovanja. 

V zahtevku navede svoje osebne podatke. Če tega ne more storiti sam, lahko v njegovem imenu zahtevek vloži tudi družinski član, sosed ali druga oseba, ki je vredna zaupanja (navesti mora svoje osebne podatke in tudi identifikacijsko številko osebnega dokumenta). 

 

Obrazec zahtevka za glasovanje na domu je na voljo prek te povezave: glasovanjenadomu.pdf

 

Glasovanje po pošti

 

Po 80. členu Zakona o lokalnih volitvah za lokalne volitve ne velja 82. člen Zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanaša na glasovanje po pošti v tujini in glasovanje pri diplomatsko konzularnih predstavništvih Republike Slovenije. Torej volivci, ki so na dan glasovanja v tujini, ker tam stalno ali začasno prebivajo, na lokalnih volitvah ne morejo glasovati po pošti ali na diplomatsko konzularnih predstavništvih.

 

Glasovanje s pomočjo druge osebe

 

Če volivec zaradi telesne hibe ali zato, ker je nepismen, ne bi mogel glasovati brez pomoči druge osebe, lahko pripelje s seboj na volišče osebo, ki mu pomaga izpolniti oziroma oddati glasovnico.

 

Glasovanje za invalidne osebe

 

Vsa volišča na lokalnih volitvah 2014 v Občini Medvode so prijazna obisku invalidnih oseb, te pa lahko v drugem primeru glasujejo tudi na domu (informacija zgoraj).